Некропола стећака на Радимљи

ra7.jpg
Подели:

ra7

Некропола на Радимљи најпознатији је локалитет стећака, средњовјековних надгробних споменика, у Херцеговини. Налази се 3 километра западно од Стоца, уз цесту Столац – Чапљина, на локалитету Видово поље, на домак села Папрати. Некропола спада у највриједније споменике средњовјековног периода у БиХ. Каратеристике које истичу њену вриједност су: бројност примјерака, разноврсност и заступљеност свих основних облика, релативно висока умјетничка квалитета израде, богатство пластичних декорација, рељефних представа и натписа који спомињу историјске личности те сама њена доступност и смјештај.

На некрополи се налазе 133 стећка, од којих је 63 украшено. Око 30 % их има облик плоче, 25 % облик сандука и 25 % сандука с подножјем (то значи стећци су или један елемент или два посебно обликована и спојена елемента). Ту су још и три камена крста, од којих један доминира некрополом. Оријентација стећака у простору је исток-запад , а смјештени су у пољу окруженом стијенским масивом чији правац пружања прати правац пружања Динарида. На самој локацији стећци су густо сложени и налазе се непосредно уз цесту.Некропола на Радимљи је богата украшеним стећцима, чак њих 63. Карактеристични мотиви са стећака ове некрополе јесу : архитектонски украси са све четири стране стећка, стилизирани крстови, људске и животињске фигуре, винова лоза, мотиви из лова и мотиви с оружјем. Заштитни знак или знак распознавања ове некрополе је мушка фигура с уздигнутом руком и релативно великом шаком и прстима, која као да говори путнику да ће у овом тврдом и кршном херцеговачком крају наићи на гостољубиве и пријатељски расположене људе.

Ова некропола везана је за српску православну средњовјековну великашку породицу Храбрен-Милорадовић који су управљали околином Стоца, чији је даљи потомак и чувени руски генерал српског поријекла из времена Наполеонових ратова, Михаил Андрејевић Милорадовић.

 

Извор: сајт ОПШТИНЕ СТОЛАЦ

ПРИРЕДИО: Борис Радаковић

http://www.plemenito.com/sr/nekropola-stecaka-na-radimlji-/o124

Донирајте или се рекламирајте на „Срби у Босни и Херцеговини кроз епохе и судбине“ једином сајту на свијету који описује живот нашег народа на просторима БиХ од насељавања Срба у 7. вијеку до одбрамбено-отаџбинског рата а кроз призме политичке, културне и духовне историје.
Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top