Археолошки споменици у парку на Варди

ko9.jpg
Подели:

ko9

Уз мост Јурија Гагарина, који је дио магистралног пута за Мостар, у центру Коњица, на лијевој обали Неретве, локалитету Варда испод Друштвеног дома, у оквиру уређеног парка изложени су камени споменици.

Од тога је осам надгробних споменика из античког и 5 стећака из средњовјековног периода и један нишан прелазног облика из раног доба османске владавине.

Сви споменици су са локалитета у Лисичићима и Острошцу, тј. са подручја која су потопљена изградњом бране у Јабланици и настанком Јабланичког језера. У подручју између Коњица и Јабланице, рекогносцирањима која је обавио K.Patsch  крајем XIX вијека и ископавањима прије потапања 1952-1954.године, констатована је густа насељеност овог краја у античко доба.

Антички локалитети су констатовани у Коњицу, Ораховици, Челебићима, Лисичићима, Острошцу и Рибићима. У Лисичићима су откривени остаци три виле, једне веће провинцијалне и двије мање. Изнад насеља у Лисичићима, на локалитету Вратница, откривен је митреум, датиран у III вијек. Године 1952. и 1953. предузети су већи археолошки радови на подручју које је касније потопљено Јабланичким језером. Послије истражних радова неколико споменика из Лисичића и Острошца, у сврху заштите, пренесено је у Коњиц и постављено испред Реповачке џамије.

На данашњу локацију споменици су пренесени 1978.године и данас је то Коњички лапидариј. Један од тих стећака са изузетним естетским квалитетима, због своје љепоте и вриједности украшавао је павиљон бивше Југославије на свјетској изложби у Монтреалу 1967.године. Иначе, посебну вриједност имају натписи на стећцима којих, истина, нема много, али имају занимљиве садржаје.

У марту 2006. године Комисија за очување националних споменика Босне и Херцеговине Археолошке споменике у склопу парка на Варди испод Друштвеног дома у Коњицу прогласила је националним спомеником.

 

Преузето са сајта: ОПШТИНЕ КОЊИЦ

ПРИРЕДИО:Борис Радаковић

http://www.plemenito.com/sr/arheoloski-spomenici-u-parku-na-vardi-/o148

Донирајте или се рекламирајте на „Срби у Босни и Херцеговини кроз епохе и судбине“ једином сајту на свијету који описује живот нашег народа на просторима БиХ од насељавања Срба у 7. вијеку до одбрамбено-отаџбинског рата а кроз призме политичке, културне и духовне историје.
Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top