СТЕЋЦИ У СЕЛУ МИЛАТКОВИЋИ КОД ЧАЈНИЧА

skoko1.jpg
Подели:

Село Милатковићи се налази на подручју општине Чајниче. Смјештено је између Суходањске ријеке и Хоћевинског потока. Селу се долази из правца Чајнича, преко села Заборак.

У самом средишту села могу се примјетити обрушене зидине куће и штале из којих се надзиру бројни стећци. Кућа и штала су припадали једној муслиманској породици. Првобитна локација стећака је вјероватно била у близини села, па су је зато искористили као грађевински материјал. Могуће је да су се стећци налазили неколико стотина метара изнад села код некадашњег манастира на мјесту Рустовина. На том мјесту се и данас могу лако примјетити темељи манастира димензија осам са пет метара.

Зидинама куће и штале се тешко може прићи због шибља и трња које расте из њих. Тренутно се може примјетити тринаест стећака у зидовима ова два објекта. Вероватно их је више било узидано, али сада се тешко могу примјетити јер се навршило пуних 75 година како су ови објекти у рушевном стању.

Најзанимљивији је стећак сандук без постоља чија ширина износи 60 ,дужина 150 и висина 90 цм.  Узидан је у  јужни дио куће као темељ. На њему су лако уочљиви бројни цвјетни орнаменти са четири стране. У простору између цвјетних орнамената као да се некада налазио текст,али сада се тешко може нешто уочити. Још један занимљив стећак у облику саркофага с постољем се налази покрај зидина штале. Обрастао је у маховину и већином је утонуо у земљу. Тренутно није могуће утврдити да ли на њему има украса. Његове димензије су дужина 130, ширина 40, висина 70 цм.

Ово нису једини стећци на нашим просторима који су завршили као грађевински материјали. Бројни су примјери њиховог уништавања ,некада и читавих некропола на овај начин. Надамо се да ће ови стећци бити враћени на своју првобитну локацију.

 

АУТОР: Угљеша Скоко

Још слика погледати на:

http://www.plemenito.com/sr/stecci-u-selu-milatkovici-kod-cajnica-/o280

Донирајте или се рекламирајте на „Срби у Босни и Херцеговини кроз епохе и судбине“ једином сајту на свијету који описује живот нашег народа на просторима БиХ од насељавања Срба у 7. вијеку до одбрамбено-отаџбинског рата а кроз призме политичке, културне и духовне историје.
Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top