ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ: Изглед српског трговца из Босне у XIX вијеку

gospodska.jpg
Подели:

Средином XIX вијека је страним путницима кроз Подунавље било упадљиво да трговци имају неки оријентални изглед и менталитет, а на дунавским првим паробродима су их и називали заједничким именом „la natione levantine“. Један је пруски путописац овако описао српског трговца из Босне на пароброду од Сиска до Земуна:

„Цијели његов изглед, подједнако као и одјећа, представљају извјесну средину европског и оријенталног. Фес са богатом плавом кићанком покрива бујну, локнасту црну косу којој би завидјели и париски салони. Унутрашњи дио одјела се састоји од прслука и чакшира по европском кроју, као и нека врста сакоа. Мантил и обућа су, опет, турски. Његова његована брада, заједно са паром свијетлих црних очију додају његовим цртама један пробуђени израз. На прстима свијетлуцају скупоцјени прстенови (вјенчани и трговачки). Од подједнако драгоцјене вриједности нам изгледа и чибук који је млади човјек пушио“.

ИЗВОР: Милорад Екмечић, Улога ислама у социјалном и политичком развоју Балкана.

ПРИРЕДИЛА: Редакција

Донирајте или се рекламирајте на „Срби у Босни и Херцеговини кроз епохе и судбине“ једином сајту на свијету који описује живот нашег народа на просторима БиХ од насељавања Срба у 7. вијеку до одбрамбено-отаџбинског рата а кроз призме политичке, културне и духовне историје.
Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top