ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ – ЗАХТЈЕВ КНЕЗА КАПОДИСТРИЈА: Формирати краљевину Србију састављену од Бугарске, Србије и Босне

14_14-ioannis-kapodistrija.jpg
Подели:

Јоанис Каподистрија (1776-1831)

Један од грчких вођа (члан „Хетерије“ грчке ослободилачке организације из XIX вијека) кнез Каподистрија, 1828. је поднио захтјев руском цару да се на Балкану формира пет краљевина другог реда: Дација, Краљевина Србија, састављена од Бугарске, Србије и Босне, Грчка, Македонија и Епир. То је била допуна плана руског цара на Бечком конгресу 1815. да европске силе колективно заштите Србију. Британија је инспирисала остале европске земље да одбију ову српску заштиту.

Није пошло за руком грчким завјереницима да уз српску помоћ покрену један велики устанак против турских власти. „Хетерија“ је рачунала да ће Карађорђе Петровић, тада у емиграцији и под руском заштитом, успјети поново да припреми Србију за тај велики подухват. Када је Карађорђе, на повратку у Србију 1817, био убијен од стране људи кнеза Милоша Обреновића, вјеровало се да би нови кнез могао да сам попуни то упражњено мјесто. Он је ипак рађе остао вјеран сарадњи са турским султаном.

 

ИЗВОР: Милорад Екмечић, Улога ислама у социјалном и политичком развоју Балкана.

ПРИРЕДИЛА: Редакција

Донирајте или се рекламирајте на „Срби у Босни и Херцеговини кроз епохе и судбине“ једином сајту на свијету који описује живот нашег народа на просторима БиХ од насељавања Срба у 7. вијеку до одбрамбено-отаџбинског рата а кроз призме политичке, културне и духовне историје.
Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top