ДЕРБЕНЏИЈЕ – ЧУВАРИ КЛАНАЦА

Karavan_saraj_Mehmed-_pase_Kukavice_Foca.jpg
Подели:

Каравансарај Мехмед-паше Кукавице код Фоче

Становници неких села били су ослобођени плаћања разних пореза под условом да као дербенџије (чувари кланаца) обезбјеђују сигурност пролазника и њихове робе. Село је проглашавано дербенџијским посебном царском наредбом. Ево једне:

Нека се сарајевском и неретљанском кадији напише ова заповијест: Послао си на моју порту извјештај и изложио ово: Пошто се у близини села званог Ракова Нога са 12 кућа, које припада сарајевском кадилуку, налази један тежак кланац, то је више пута настајала штета онима који долазе и пролазе. А с обзиром на то да га је неопходно потребно чувати заједно с каравансарајем (караван-станица) који се налази у споменутом селу, а како је народ наведеног села – да би био опроштен и ослобођен обичајних терета, џерахора и служби које се тичу санџакбега, преузео на се гледање и чување  споменутог кланца и каравансараја, то је поднесена молба да се изволи подарити узвишена часна заповијест у погледу тога, да народ поменутог села буде опроштен и ослобођен на описани начин.

С обзиром на то издата је моја заповијест, да споменуто село звано Ракова Нога буде опроштено од обичајних (законом усвојених) терета и од џерахора с тим, да – као што је изложено – гледа и чува кланац и каравансарај,  у наведеном мјесту. Наредио сам ово:

Кад дође моја часна заповијест, нека становници наведеног села врше по закону службу у кланцу на споменутом мјесту. И докле се год они буду старали за државни приход и за оне који долазе и пролазе као и за рају и буду гледали и чували споменути каравансарај, а не буде мањкавости у њиховој служби нека су по томе како је наређено опроштени од обичајних терета, од џерахора и од службе беговима. Нека то нико не спречава и не оспорава. Пошто прегледаш остави им (у руци) ову заповијест. Тако да знаш.

2 rebiulevela 980. године (13. VII 1572).

 

ИЗВОР: Бранислав Ђурђев, Милан Васић, Југословенске земље под турском влашћу (до краја XVIII вијека), Источно Сарајево 2005.

Донирајте или се рекламирајте на „Срби у Босни и Херцеговини кроз епохе и судбине“ једином сајту на свијету који описује живот нашег народа на просторима БиХ од насељавања Срба у 7. вијеку до одбрамбено-отаџбинског рата а кроз призме политичке, културне и духовне историје.
Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top