КУЛА БРАНКОВИЋА КОД ТРЕБИЊА

kula_brankovica_13.jpg
Подели:

Назив Требиње потиче од ријечи Тravunia која има ко- ријен у називу Tribunia, и која потиче од латинске ријечи tribunus што значи војни заповједник. Данас се са сигурношћу не може одредити првобитни положај (локација) старог Требиња, због недостатака материјалних доказа и писаних извора. Према предању, претпоставља се да је старо и прво Требиње (Порфирогенитово Требиње) било смјештено у данашњем насељу Полице на лијевој обали Требишњице, на Дубровачком друму. Овакву претпоставку у потпуности не потврђује локација куле Бранковића, обзиром да су куле као стражаре биле смјештене у непосредној близини старих градова-тврђава (насеља). Иако, ниједан каснији историјски податак не прецизира да је старо и прво Требиње било смјештено у данашњем насељу Полице, може се са сигурношћу рећи да је кула Бранковића имала важну улогу у старом Требињу, будући да су Бранковићи били стара српска породица која је живијела у вријеме краља Милутина, Стефана Дечанског и цара Душана. Кула Бранковића у Полицама један је од старијих и мало познатих културно-историјских споменика из прошлости источне Херцеговине.

 

ИЗВОР: Нина Лојовић-Милинић, Градитељско насљеђе источне Херцеговине (Историјски и градитељско-културни приказ), КРАЈИНА Часопис за књижевност, науку и културу Бања Лука, година XI, бр. 41-42, прољеће – љето 2012, 161-205.

ФОТОГРАФ: Јован Видаковић

http://www.plemenito.com/sr/kula-brankovica-kod-trebinja-/o262

Донирајте или се рекламирајте на „Срби у Босни и Херцеговини кроз епохе и судбине“ једином сајту на свијету који описује живот нашег народа на просторима БиХ од насељавања Срба у 7. вијеку до одбрамбено-отаџбинског рата а кроз призме политичке, културне и духовне историје.
Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top