МАНДИЋ МИКА: Спартански одговор усташама

Milka-Mandic.jpg
Подели:

Мика Мандић

Стара 65 година, родом из Турјака код Босанске Градишке. Спада у ред највећих хероина које су прошле кроз капије староградишког логора. Ова поносна старица је у љето 1942. године заробљена са осталим српским становништвом Козаре и дотјерана са двогодишњим унуком Луком у Логор V – Стара Градишка.

Када је почело отимање дјеце од њихових мајки, бака Мика држала је свог унука у наручју и није хтјела да га пусти из загрљаја. Када су јој усташе коначно истргле двогодишњег унука Луку из загрљаја она, онако обучена у народну ношњу са бошчом и забрађена у велику бијелу мараму, растргла је своју блузу и показала своје старачке груди говорећи усташким зликовцима како су те њене груди подојиле шест јунака и неко од њих ће је већ осветити. Усташе су је одмах пред занемелом масом мајки и дјеце са Козаре искасапили у комаде у једном бетонском кориту ( свједочење Драгоје Лукића, нашег познатог истраживача страдања дјеце у НДХ, који је само за Турјак установио 349 уморене дјеце по разним логорима и стратиштима НДХ).

 

ИЗВОР: Marko Ručnov, Zašto Jasenovac, Beograd, 2001.

 

ПРИРЕДИЛА: Редакција

Донирајте или се рекламирајте на „Срби у Босни и Херцеговини кроз епохе и судбине“ једином сајту на свијету који описује живот нашег народа на просторима БиХ од насељавања Срба у 7. вијеку до одбрамбено-отаџбинског рата а кроз призме политичке, културне и духовне историје.
Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top