НАРОДНА НОШЊА: Зубун

zubun.jpg
Подели:

Зубун, Локвице (Требиње, Република Српска) XIX век

Зубун, свечана женска хаљина без рукава, од бијелог домаћег сукна, богато украшен и извезен претежно црвеном, црном, зеленом и плавом вуном, као и бијелим памучним концем. По ивицама је опточен нашивеном црвеном чохом и мрким вуненим гајтаном.

Садак, ћурдија, коретина, модрина, дорамак, долемица, саја, зубунац, зубун – ријечи су којима су народи Балканског полуострва вијековима називали дуги прслук без рукава, који је спреда разрезан и отворен, дио одјеће који је већ заборављен. Носили су га сви широм полуострва сем муслимана.

„Може се рећи да зубун обједињује источно-азијске и византијско-српске елементе, који у корелацији дају један, за то време, веома значајан одевни предмет.“ (Мирјана Менковић, Етнографски музеј у Београду – извор „Политика“).

Зубун, Козара – Музеј Приједор

 

Благај – Купрес

 

Зубун, околина Јајца, крај XIX века

 

Зубун, детаљ, западна Босна, око 1900. године

 

ПРИРЕДИЛА: Редакција

Донирајте или се рекламирајте на „Срби у Босни и Херцеговини кроз епохе и судбине“ једином сајту на свијету који описује живот нашег народа на просторима БиХ од насељавања Срба у 7. вијеку до одбрамбено-отаџбинског рата а кроз призме политичке, културне и духовне историје.
Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top