Српска општина Маглај (1992-1995)

jablanica_voda.jpg
Подели:

Јабланица, Маглај

 

Из Википедије, слободне енциклопедије

Српска општина Маглај је бивша општина Републике Српске, која се налазила у Озренској регији. Формирана је у прољеће 1992. године на територији бивше југословенске општине Маглај, а сачињавала су је српска насеља маглајске општине. Формално је постојала до потписивања Дејтонског споразума.

Настанак општине

Према Закону о територијалној организацији и локалној самоуправи Републике Српске из 1994. године, једна од општина у Републици Српској је била и Општина Маглај која је укључивала насељена мјеста бивше југословенске општине Маглај.[а] Српска општина Маглај је формирана са циљем да у тешкој војно-политичкој ситуацији организује што нормалнији живот.

Географија

Српска општина Маглај се налазила у сјеверном дијелу Републике Српске. Граничила се са општинама, Теслић, Добој, Петрово и Завидовићи у Републици Српкој. Српска општина Маглај је обухватала територију бивше југословенске општине Маглај.

Политичко уређење

Начелник општине је представљао и заступао општину и вршио извршну функцију у Маглају. Општинску администрацију поред начелника, чинила је и скупштина општине.

Повјереништво за Општину Маглај

Повјереништво за Општину Маглај је формирано 1996. године на основу Тачке 2. Амандмана XXXV на Устав Републике Српске и Тачке 2. Одлуке о образовању повјереништава за општине односно подручја која су у цјелини или дјелимично ушла у састав Федерације БиХ. Повјереништво општине извршава налоге Народне скупштине, Предсједника Републике и Владе Републике Српске и врши послове из надлежности Скупштине општине и Извршног одбора ускладу са законом. Повјереништво је образовано у сљедећем саставу:[б]

 1. Чедо Мочић, предсједник,
 2. Влајко Маљеновић,
 3. Боро Благојевић,
 4. Миленко Билић,
 5. Владо Васић,
 6. Јован Лукић,
 7. Станоје Симић.

Образовање

Према Одлуци о привременом броју и просторном распореду основних школа у Републици Српској из 1994. којом се утврђује број и просторни распоред основних школа као и број издвојених одјељења основних школа у Републици Српској, на територији Српска општине Маглај, егзистирала је Основна школа „Озрен” са сједиштем у Јабланица и издвојеним одјељењима у Бакотићи, Брезицима, Горњој Бочињи, Горњој и Доњој Пакленици, Горњем и Доњем Раковцу и Рјечици.[в] Одлуком о привременом броју, структури и просторном распореду средњих школа на територији Републике Српске из 1995. утврђено је да на теритрорији општине не егзистира ни једна средњошколска установа.[г]

Напомене

 

 • Службени гласник Републике Српске 11/94
 • Службени гласник Републике Српске 16/96
 • Службени гласник Републике Српске 31/94

 

 1. Службени гласник Републике Српске 05/95

Види још

Донирајте или се рекламирајте на „Срби у Босни и Херцеговини кроз епохе и судбине“ једином сајту на свијету који описује живот нашег народа на просторима БиХ од насељавања Срба у 7. вијеку до одбрамбено-отаџбинског рата а кроз призме политичке, културне и духовне историје.
Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top