„УСТАЈТЕ, АКО СТЕ СРБИ“

hoss.jpg
Подели:

„Сједио сам у башти кафане ‘Јагње’ “- прича је С.Б. (40) – „и пио кафу са М. З. (40). Из сусједног кафића ‘Трица’говори нам неки муслиман Билаловић: ‘Шта ћете ви четници ту, шта тражите у усташкој држави?’Нисмо одговорили на провокације. Дошао је наш колега М. С. и није честито ни сјео за наш сто, а наилазе тројица момака у маскирним униформама: ‘Покажите особне карте!’ Дали смо им наше личне карте. Погледали су, и један од ‘хавеоваца’ каже: ‘Нису то они које тражимо.’ Пет метара иза њих иде висок, јак бркајлија, на униформи му ознаке с ‘љиљанима’, а прате га два-три младића у потпуно црним униформама. Тај непознати брко говори оним момцима: ‘Што остависте ову тројицу, што их не хапсите?!’ Када су му одговорили да нас тројица нисмо они које траже, бркајлија опсује: ‘Па Срби су, јебали вам они матер!’… Тада су нас опколили ти ‘црнокошуљаши’, уперили пушке, а брко говори: ‘Устајте, ако сте Срби?’ М. З., М. С. и ја, устајемо. Иза сусједног стола устаде још један човјек у радном мантилу. Касније сам сазнао да му је име Ђ. Ш. (44). Радио је у ‘Хиту’ и дошао човјек у паузи да попије кафу.“

 

Хапшење о којем је ријеч извршено је 30. априла у Мостару, и двојица од четворице ухапшених убијени су у хрватским мучилиштима.

 

Литература: Мирослав Тохољ, Црна Књига II, Патње Срба у Босни и Херцеговини 1992-1995, Цетиње, 2000, 87.

 

ПРИРЕДИЛА: Редакција

Донирајте или се рекламирајте на „Срби у Босни и Херцеговини кроз епохе и судбине“ једином сајту на свијету који описује живот нашег народа на просторима БиХ од насељавања Срба у 7. вијеку до одбрамбено-отаџбинског рата а кроз призме политичке, културне и духовне историје.
Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top