ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ: На данашњи дан потписано примирје у Првом свјетском рату

Prvi-svjetski.jpg
Подели:

На данашњи дан 1918. године потписано је примирје, што је значило капитулацију Њемачке о побједу савезника. Након турског, па потом аустро-угарског ропства, народ у Босни и Херцеговини дочекао је ослобођење и уједињење са Србијом и осталим српским и јужнословенским територијама. Али та слобода имала је страшну цијену, страдало је преко милион људи само у тадашњој Србији, док укупан број жртава прелази преко 1.500.000. Срби у БиХ су убијани, затварани у логоре или тјерани у аустро-угарску војску и слати да се боре против Србије. Многи од њих су прешли на српску страни и гинули за слободу по планинама Шумадије, пијеску Добруџе (Румунија), беспућима Албаније, Солунском фронту, итд.

Највећи логор за Србе у БиХ налази се у Добоју. У њему је током рата било затворено преко 45.000 Срба, од којих је око 12.000 убијено. Историчар Владимир Ћоровић о страдању цивила пише:

„ И помор је уопште био необично велик због силних патња и изнурености становништва, као и због лоше прехране. У годинама 1914-1917. умрло је у Босни и Херцеговини, по службеном саопштењу, 100.986 деце испод десет година, што прелази нормалу готово за двоструко. У извесним парохијама разлика је између случајева смрти и порода необично велика, понекад двоструко већа, нарочито од 1916. унапред.“

И још пише:

„Извештаји о стању деце били су страховити. ‘У овдашњем крају’, пише котарски пристав из Слуња Сава Јаковљевић женском одбору СХС 20. децембра 1917., ‘по српску је дјецу зло. Има их по цестама, шумама, стијенама и гдје год се човјек макне. Очеви су им у војсци или су изгинули, а мајке им у Славонију отишле. Дјеца су тако остала на цести’. Сама влади блиска Bosnische Post, бр. 128 од 1917., наводи, да ‘босанска дјеца гладују’ и да је њихова невоља у источној Босни ужасна. У селу Раткову (кот. кључки) убио је Ђорђе Шајић, дечак од седам година, свог трогодишњег брата Душана, да га спасе од мука ради глади.“

Још једна битна ствар јесте, да је први пут од средњег вијека до тад укинут феудализам у БиХ, и да су сељаци постали власници земље коју су обрађивали.

 

О приликама у БиХ током рата прочитати и ове текстове:

ВЛАДИМИР ЋОРОВИЋ „ЦРНА КЊИГА“ (1) – ДЕМОНСТРАЦИЈЕ ИЗА АТЕНТАТА

 

ВЛАДИМИР ЋОРОВИЋ „ЦРНА КЊИГА“ (2) – ТАОЦИ

 

ВЛАДИМИР ЋОРОВИЋ „ЦРНА КЊИГА“ (3) – ИНТЕРНИРЦИ У АРАДУ

 

ВЛАДИМИР ЋОРОВИЋ „ЦРНА КЊИГА“ (4) – НАСИЉА И ЗЛОЧИНСТВА ВОЈСКЕ

 

ВЛАДИМИР ЋОРОВИЋ „ЦРНА КЊИГА“ (5) – НАСИЉА ВОЈСКЕ ПРЕМА СРБИМА ВОЈНИЦИМА

 

ВЛАДИМИР ЋОРОВИЋ „ЦРНА КЊИГА“ (6) – ВОЈНИ СУДОВИ

 

ВЛАДИМИР ЋОРОВИЋ „ЦРНА КЊИГА“ (7) – ИНТЕРНИРЦИ У ДОБОЈ

 

ВЛАДИМИР ЋОРОВИЋ „ЦРНА КЊИГА“ (8) – ИНТЕРНАЦИЈЕ У ДРУГИМ МЈЕСТИМА

 

ВЛАДИМИР ЋОРОВИЋ „ЦРНА КЊИГА“ (9) – ПРОГОНСТВА ГРАЂАНСКИХ ВЛАСТИ, РАТНО СУДСТВО

 

ВЛАДИМИР ЋОРОВИЋ „ЦРНА КЊИГА“ (10) – СИСТЕМАТСКО ИСЦРПЉИВАЊЕ

Донирајте или се рекламирајте на „Срби у Босни и Херцеговини кроз епохе и судбине“ једином сајту на свијету који описује живот нашег народа на просторима БиХ од насељавања Срба у 7. вијеку до одбрамбено-отаџбинског рата а кроз призме политичке, културне и духовне историје.
Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top